keskiviikko 14. elokuuta 2019

Vauva 7 viikkoa: lääkärineuvola


Vauva on seitsemän viikkoa vanha, ja meillä oli ensimmäinen lääkärikäynti sitten sairaalasta lähtemisen. Edellinen neuvola oli 1 kk neuvola ja seuraava on 3 kk neuvola. Aika omituista, että tämä lääkärineuvola oli juuri 7 viikon ikäiselle. Vauvalla näyttää olevan kaikki oikein hyvin edelleen, eikä löytynyt mitään huolestuttavaa. Minullakaan ei ollut mielen päällä mitään huolenaiheita. Vauvalla rähmi vielä viime neuvolakäynnillä toinen silmä, mutta se parantui itsekseen.

Lääkäri tarkasti silmät, kuunteli ainakin sydäntä, testaili heijasteita ja tarkasti kivekset. Vauvalle annettiin myös ensimmäinen rokote, suun kautta annettava rotavirusrokote. Vauva kasvaa kuulemma joka suhteessa keskikäyrällä. Pituus oli 57,7 cm; paino 5490 g ja päänympärys 40 cm. Hyvin oli siis kasvanut, joten täysimetys saa jatkua. Mulla ei ole minimivaatimuksia siihen, kuinka kauan imetyksen pitäisi jatkua, eikä sellaisia kannatakaan mun mielestä kiveen hakata. Vastoinkäymisiä voi tulla monenlaisia ja viimeksi imetys loppui seinään, kun vauva alkoi hylkiä rintaa. Toivoisin kuitenkin, että voisin imettää täysimetyksellä vähintään neljän kuukauden ikään, jolloin voitaisiin aloittaa soseiden maistelut. Osittaista imetystä haluaisin jatkaa siihen asti, kunnes vauva on noin vuoden ikäinen.

Päätä vauva kannattelee jo aika hyvin, mutta hän ei nouse vielä esimerkiksi tukevasti kyynärnojaan. Hän on kierrähtänyt kerran mahalta selälleen, vahingossa tosin. Asetin hänet mahalleen leikkimatolle, josta hän alkoi taipua pää edellä ensin kyljelleen ja siitä selälleen. Lääkärikin kyseli, pidämmekö vauvaa mahallaan. Pidämme kyllä päivittäin leikkimatolla, mutta vauva ei vielä viihdy kauaa mahallaan siinä. Niskalihaksia hän saa paremmin harjoittaa sylissä pystyasennossa, jossa hän on lisäksi tyytyväisempi, kuin lattialla nenä kiinni matossa.

Myös vauvan seurustelutaidot ovat kehittyneet, ja hän intoutuu satunnaisesti jo alkeelliseen keskusteluun ollessaan rentoutunut ja hyvällä tuulella.

"Kuka on hyvällä tuulella?"
"Hau"
"Onko Jare hyvällä tuulella?"
"Hängh"
"Kylläpä hymyilet ihanasti!"
"Hhau änghh"

Aluksi olin ainoa täällä, joka sai vauvan hymyilemään. Nyt hän ottaa ihanasti jo kontaktia muihinkin kuin minuun, ja hän hymyili jopa lääkärille. Myös isi ja Aino saavat nauttia hymyistä ja juttutuokioista, joiden määrä lisääntyy päivä päivältä.
Vauva ei myöskään itke enää yhtä paljoa kuin pari viikkoa sitten, selvästi masuvaivat ovat helpottaneet. Hän saattaa olla aivan hiljaa hereillä pinnasängyssään, joten olenkin ollut yllättynyt, että jaa täällä ollaankin hereillä! Myös leikkimatolla viihdytään jopa 20 minuuttia tyytyväisenä. Itkut johtuvat pääosin joko nälästä tai väsymyksestä. Nälkäitkun tunnistaa helposti siitä, kun hän sylissä syö käsiään, nokkii ja nuuskuttelee paidan etumusta, lipoo kielellään kun hänet laskee sängylle (imetän monesti makuuasennossa) ja rinnan näkeminen saa vauvan suorastaan riemastumaan. "Jess, hyvä äiti, juuri tätä minä haluan!" Suusta kuuluu onnen önähdyksiä ja rintaan käydään välittömästi kiinni hyvällä ruokahalulla. Vauvan tyytyväisyys tuo myös itselle pakahduttavaa onnellisuutta.

Hän on niin ihana. Ilon ja hymyn poika.

2 kommenttia:

 1. Onpa hän hurmaava!!! ❤️ Kiva kuulla, että teillä sujuu noin hienosti ja selkeitä kehitysaskeleita on havaittavissa. Meillä poika on jo 12 viikkoa vanha eikä vieläkään viihdy kovin pitkiä aikoja masullaan.. Mutta mikäs kiire meillä tässä valmiissa maailmassa on, kyllä senkin aika vielä koittaa. Meillä auttaa kun rintakehän alle laittaa filttirullan. :)
  Kivoja päiviä pikkuisen hurmurin kanssa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, niin minustakin (ei toki yhtään puolueellinen mielipide:D), varsinkin nyt kun hymyjä alkaa satelemaan takaisinpäinkin. :) Kiitos vinkistä! Niimpä, ei tässä kiire ole minnekään. Esikoisen kanssa välillä stressasi, että mitä kaikkea sen pitäisi missäkin iässä osata tehdä, mutta tällä kertaa osaa ottaa paljon rennommin (ainakin toivon niin). :D

   Poista